Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 οι δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες, που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Η ανασκαφή της γειτονιάς μου – Μικροί αρχαιολόγοι σε δράση» επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αρχικά περιηγήθηκαν κατόπιν σχετικής άδειας στο χώρο των εργαστηρίων συντήρησης και αρχαιομετρίας και ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους.

Οι μαθητές είδαν από κοντά χρυσά προσωπεία της αρχαϊκής εποχής, πολύτιμα αττικά αγγεία του 5ου και 4ου αι. π.Χ., το επίχρυσο αντίγραφο της χρυσής λάρνακας του Φιλίππου,  που αυτή την εποχή συντηρείται, χρυσά αρχαϊκά επιστόμια και πλήθος άλλων μοναδικών ευρημάτων. Στη συνέχεια, γνώρισαν από κοντά την περιοδική έκθεση «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν». Εκεί ξεναγήθηκαν, άκουσαν το ηχοτοπίο που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτή την έκθεση, περιηγήθηκαν σε όλα τα εκθέματα και συζήτησαν με τους καθηγητές τους διάφορα θέματα σχετικά με την αντιγραφή, τη μίμηση και την έμπνευση των καλλιτεχνών ανά τους αιώνες και τις εποχές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι γνώσης με το οποίο ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας. Προτού τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά, σχεδιάζουμε να επισκεφτούμε τον Μάιο το Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικής επίσκεψης: Ν. Μερούσης και Μ. Πεταλωτή