Το σχολείο και η ιστορία του

Το Γυμνάσιο Καλαμαριάς ιδρύθηκε ως αυτόνομο σχολείο τη σχολική χρονιά 1946-47 με τον Αναγκαστικό Νόμο 941/14-02-1946. Όμως από το 1943 λειτουργούσε γυμνάσιο στην Καλαμαριά ως παράρτημα του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Από τις πρώτες χρονιές έως τουλάχιστον το σχολικό έτος 1963-64 λειτουργούσε παράρτημα του γυμνασίου στην Επανομή. Με τη μεταρρύθμιση του 1964 τα εξατάξια γυμνάσια χωρίζονται σε τριτάξια γυμνάσια και λύκεια. Έτσι δημιουργούνται το Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς και το Μικτό Λύκειο Καλαμαριάς (1965). Το γυμνάσιο λειτουργεί και δύο παραρτήματα, το Παράρτημα Ν. Μηχανιώνας και το Παράρτημα Φοίνικα.

Γίνονται πολλές προσπάθειες να βρεθεί οικόπεδο και να χτιστεί νέο διδακτήριο. Τη σχολική χρονιά 1964-65 χωρίστηκε το Γυμνάσιο από το Λύκειο, με το Ν.Δ. 4379/1964 του Υπουργείου Παιδείας. Τα σχολεία λειτούργησαν σε διαφορετικά κτήρια, στο σημερινό Δημαρχείο στεγαζόταν το Γυμνάσιο και στο σημερινό 5ο Δημοτικό Καλαμαριάς στην πλατεία Σκρά στεγαζόταν το Λύκειο.

Καθώς ο πληθυσμός της Καλαμαριάς συνεχώς μεγάλωνε, εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια. Τότε συστήθηκε επιτροπή από επιφανείς Καλαμαριώτες για να χειριστούν το θέμα. Η επιτροπή αυτή, μετά από επίμονες προσπάθειες, κατόρθωσε να πείσει τους κυβερνώντες και τελικά να βρεθεί το οικόπεδο το οποίο και δημοπρατήθηκε.

Εφημερίδα Μακεδονία 14/10/1962
Εφημερίδα Μακεδονία 17/03/1965
Εφημερίδα Μακεδονία 13/05/1966

 

Το 1964 με πρωτοβουλία του βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος της Ενώσεως Κέντρου κ. Αν. Κούση, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου το νέο σχολείο το οποίο θα δημιουργηθεί στην Καλαμαριά να λάβει το όνομα «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» σε ανάμνηση του Φροντιστηρίου, πράγμα και το οποίο και έγινε.

Η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου έγινε το 1965 από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ενώ τα εγκαίνια έγιναν πέντε χρόνια αργότερα το 1970.

Για να δείτε το video της θεμελίωσης του σχολείου μας από τον Γεώργιο Παπανδρέου, κάντε κλικ εδώ  video ή εδώ

Για να δείτε τα εγκαίνια του διδακτηρίου στις 29/03/1970 από τον υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Νικήτα Σιώρη κάντε κλικ εδώ video

Εντωμεταξύ, το σχολικό έτος 1967-68 με τον Α.Ν. 129/1967 γίνεται εξατάξιο γυμνάσιο και μετονομάζεται σε Μικτόν Γυμνάσιον Καλαμαριάς. Είναι το πρώτο μικτό γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Τα μαθήματα στο νέο διδακτήριο άρχισαν στο δεύτερο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς 1969-1970 με Γυμνασιάρχη τον αείμνηστο κ. Μπουχώρη.

Για τα δεδομένα της εποχής το κτίριο ήταν πρωτοποριακό. Το κεκλιμένο επίπεδο που διέθετε για άνοδο και κάθοδο στους ορόφους, οι φαρδιές σκάλες, οι ψηλοτάβανες αίθουσες και οι κατάφυτη αυλή του ήταν στοιχεία που θα το έκαναν να ξεχωρίζει ακόμη και από κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα. Όταν άρχισε να λειτουργεί διέθετε αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χημείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείτο ως αίθουσα θεάτρου και γυμναστήριο, στεγασμένο υπαίθριο χώρο άσκησης με οργανωμένα αποδυτήρια, γήπεδο ποδοσφαίρου στη βορινή πίσω αυλή και πολλούς βοηθητικούς χώρους και αίθουσες εργαστηρίων. Δυστυχώς, πολλοί από τους χώρους αυτούς, όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου, σήμερα ή δεν υπάρχουν ή χρησιμοποιούνται από άλλους και για άλλους σκοπούς. Στις 23 Ιουνίου 1970 έγινε η γιορτή αποφοίτησης της πρώτης φουρνιάς μαθητών του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος».

Εκτός από το κεντρικό σχολείο λειτουργούν παραρτήματα στην οδό Μεταμορφώσεως, στον Φοίνικα και στη Ν. Μηχανιώνα. Τα δυο τελευταία, το Παράρτημα Φοίνικα και το Παράτημα Ν. Μηχανιώνας, υπάγονται στο Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς έως και το σχολικό έτος 1973-74.

Εφημερίδα «Μακεδονία» 30/11/1977

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας του 1974 η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ψηφίζει το Ν. 309/1976 ο οποίος χωρίζει πάλι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Από τη σχολική χρονιά 1976 – 1977 λειτουργεί ως Α’ Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Β’ Μικτό Γυμνάσιο Καλαμαριάς από ένα μέρος των μαθητών του Μικτού Γυμνασίου Καλαμαριάς, κυρίως από το παράρτημα που λειτουργούσε στην οδό Μουδανιών 37, κοντά στην πλατεία Σκρά. Αυτονομήθηκε επίσης το Μικτό Γυμνάσιο Φοίνικα. Παράλληλα δημιουργήθηκε και λειτουργούσε το Μικτό Λύκειο Καλαμαριάς.

Το σχολικό έτος 1982-83 ονομάζεται Α’ Γυμνάσιο Καλαμαριάς και το σχολικό έτος 1983-84 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Τα σχολικά έτη 1992-94 λειτούργησε Παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στο σημερινό Δημαρχείο, το οποίο μετονομάστηκε σε 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και έκτοτε λειτουργεί ως αυτόνομο σχολείο.

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς με το ΦΕΚ 518/24-03-2008 σελ. 5 μετονομάστηκε και τυπικά σε 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος»

Το κτίριο διέθετε 16 αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια τεχνολογίας (Γυμνασίου & Λυκείου), δύο εργαστήρια πληροφορικής (Γυμνασίου-Οδύσσειας & Λυκείου ), εργαστήριο φυσικοχημείας, αίθουσα μουσικής, κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο, δύο βιβλιοθήκες (Γυμνασίου & Λυκείου), γραφεία καθηγητών, γυμνασιάρχη, λυκειάρχη, γραμματεία, κυλικείο κλπ. Στο χώρο του σχολείου βρίσκεται και το Θεατράκι της οδού Χηλής.

Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς. Τα δυο σχολεία λειτούργησαν σε εναλλασσόμενο ωράριο μέχρι τη σχολική χρονιά 2010-11. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2011-12 τα σχολεία συλλειτουργούν πλέον σε πρωινό κύκλο. Λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αλλαγές στη χρήση κάποιων αιθουσών. Έτσι οι δυο βιβλιοθήκες καταργήθηκαν και η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου μεταφέρθηκε στην είσοδο του διδακτηρίου (περισσότερα εδώ). Απαγορεύτηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς η χρήση της αίθουσας Μουσικής και του εργαστηρίου Πληροφορικής, τα οποία λειτουργούσαν στο υπόγειο και τα οποία ο ίδιος ο Δήμος Καλαμαριάς είχε διαμορφώσει πριν μερικά χρόνια. Η αίθουσα Τεχνολογίας του Γυμνασίου έγινε αίθουσα μαθημάτων.

Έτσι σήμερα το κτήριο διαθέτει 21 αίθουσες μαθημάτων εκ των οποίων οι τρεις είναι πολύ μικρές, εργαστήριο Πληροφορικής κοινό για τα δυο σχολεία, εργαστήριο Φυσικοχημείας, το οποίο χρησιμοποιείται και ως αίθουσα κατευθύνσεων του λυκείου, μια πολύ μικρή αίθουσα για ξενόγλωσσα τμήματα του γυμνασίου, αμφιθέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται και ως αίθουσα Μουσικής, γραφεία καθηγητών, γυμνασιάρχη, λυκειάρχη, γραμματείες, κλειστό γυμναστήριο, το οποίο χρησιμοποιούν τα απογεύματα πολλοί αθλητικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς, γήπεδο ποδοσφαίρου 5 Χ 5, το οποίο επίσης χρησιμοποιούν κυρίως αθλητικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς, κυλικείο, τουαλέτες, αρχείο και αποθηκευτικό χώρο στο υπόγειο, κλπ.

Το Θεατράκι της οδού Χηλής που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου, όπως και το αμφιθέατρο του σχολείου, χρησιμοποιούνται από πολλούς συλλόγους και άλλα σχολεία τα απογεύματα, μετά από προγραμματισμό του Δήμου Καλαμαριάς και σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολείων του συγκροτήματος.

Περισσότερο υλικό από εφημερίδες και το διαδίκτυο εδώ