Προγράμματα σχολικού έτους 2018-19

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

“ΚΛΙΚ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟ!” 2018-19

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Κλικ, προστάτευσέ το!” πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στο σχολείο μας. Η ομάδα αποτελείται από 15 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων και το θέμα που μας απασχολεί φέτος είναι “Τα αδέσποτα ζώα”.

Υπεύθυνη υλοποίησης: Ευαγγελία Δουβαντζή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) με την επωνυμία “Moon camp challenge”  δημιουργήθηκε ομάδα μαθητών και μαθητριών της Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι ασχολούνται με προ απαιτούμενες πειραματικές δράσεις του διαγωνισμού.  Οι πειραματικές διατάξεις αφορούν σε συμβατικές και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως  στήλη Volta, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο με τη χρήση κυψελών καυσίμου. Επιπλέον οι μαθητές ασχολούνται με άλλα θέματα, όπως μορφές ζωής, που μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα με ακραίες συνθήκες, κατασκευή οικισμού στη Σελήνη ή εξαγωγή νερού από σεληνιακά πετρώματα.

Υπεύθυνοι υλοποίησης: Μ. Λολίδου, Κ. Λιάλιος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑΣ (VOLLEYBALL)

Για 7η συνεχή χρονιά λειτουργεί η ακαδημία πετόσφαιρας (volleyball) στο σχολείο μας. Με τη συμμετοχή 25 μαθητών και μαθητριών. Οι προπονήσεις διεξάγονται στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από 13:30 έως 15:00.

Στην προσπάθειά μας ο αθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το εργαλείο, ίσως ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο οι μαθητές – αθλητές κοινωνικοποιούνται, βάζουν στόχους, προσπαθούν να τους πετύχουν, βιώνουν τη χαρά που προσφέρει η επιτυχία που προέρχεται μέσα από κόπο, προσπάθεια και σκληρή κάποιες φορές εργασία. Οι αθλητές μαθαίνουν ότι με υπομονή επιμονή και μεθοδικότητα τα πάντα είναι δυνατά, στον αθλητισμό, στα μαθήματα, στην ίδια την ζωή!

Υπεύθυνος υλοποίησης: Θεόδωρος Λαντζούρης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

‘Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ’ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας με τον παραπάνω τίτλο έχει ως πρώτο στόχο να γνωρίσουν οι δεκατέσσερις συμμετέχοντες μαθητές την ανασκαφή που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από το σχολείο. Στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα αρχαιολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέρνουν στο φως εδώ και δύο δεκαετίες τα λείψανα ενός οικισμού της εποχής του Σιδήρου και της αρχαϊκής εποχής. Μια πρώτη γνωριμία με τον χώρο και την ανασκαφή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, όταν επισκεφτήκαμε το εργαστήριο της πανεπιστημιακής ανασκαφής και ξεναγηθήκαμε από τους υπεύθυνους ερευνητές. Το πρόγραμμα έχει ως δεύτερο, ευρύτερο στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την επιστήμη της αρχαιολογίας γι’ αυτό οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Υπεύθυνοι υλοποίησης: Ν. Μερούσης, Μ. Πεταλωτή, Ε. Γρόσια.         

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ                         

Κάθε  Πέμπτη και φέτος μετά το πέρας των μαθημάτων (13.30-15.00 μ.μ.) 25 μαθητές και μαθήτριες που συγκροτούμε και λειτουργούμε για δεύτερη χρονιά στο σχολείο μας τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας ,συναντιόμαστε και διαβάζουμε. Φέτος, επιλέξαμε το πρώτο μας βιβλίο, να είναι ο “Θαυμαστός καινούργιος κόσμος” του Άλντους  Χάξλεϋ. Συζητήσαμε και εκφράσαμε σκέψεις, αγωνίες, προβληματισμούς επάνω σε ποικίλα θέματα όπως αυτά της ομοιομορφίας, της  μαζοποίησης , της κλωνοποίησης, της χειραγώγησης των ανθρώπων.  Τρομάξαμε, οργιστήκαμε με τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί ο ανεξέλεγκτος ρυθμός επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου επάνω στον άνθρωπο!  Συνεχίζουμε…                 

Υπεύθυνη  υλοποίησης: Ζηνοβία Παπανικολάου.