Προγράμματα σχολικού έτους 2017 – 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ»

Κάθε  Πέμπτη μεσημέρι μετά το πέρας των μαθημάτων, είκοσι μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί, που συγκροτούμε τη Λέσχη  Φιλαναγνωσίας, συναντιόμαστε, διαβάζουμε, συζητούμε, εκφράζουμε σκέψεις και συναισθήματα, επικοινωνούμε. Όλοι και όλες με ένα βιβλίο στο χέρι προβληματιζόμαστε, γελούμε, συγκινούμαστε. Η ομάδα μας ήδη διάβασε το πρώτο της βιβλίο, ” Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα”  του Μ. Λουντέμη. Ο μικρός Μέλιος  και ο γύφτος ο Μπίθρος  κατέκτησαν την ψυχή όλων μας. Συμφωνήσαμε  ότι πρέπει να κυνηγούμε τα όνειρα μας  γιατί, όπως λέει και ο Λουντέμης ‘Τα όνειρα, σαν καίγουνται, κάνουν βαριά μυρουδιά’. Τώρα ξεκινούμε το δεύτερο μας βιβλίο “Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ“.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζηνοβία Παπανικολάου ΠΕ02 και Αργυρούλα Χολέβα ΠΕ01.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«ΚΛΙΚ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟ!» 2017-18

Φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται στο σχολείο μας το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Κλικ, Προστάτευσέ το!». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αποτυπώνει και αναδεικνύει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα μέσω της τέχνης της φωτογραφίας. Η πολύ δυναμική και δημιουργική ομάδα αποτελείται από 18 μαθήτριες και μαθητές των Γ΄ και Β΄ τάξεων. Το θέμα που επιλέχθηκε από την ομάδα, για την φετινή χρονιά, είναι: «Κλικ, προστάτευσε … τους καλλιτέχνες του δρόμου!»

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Δουβαντζή ΠΕ05 και Μαρία Λολίδου ΠΕ04

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: Ο ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΟΣΙΑ»

Το πολιτιστικό πρόγραμμα «Θέατρο στο ραδιόφωνο: Ο φτωχός και τα γρόσια» αποτελεί διασχολική συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς με το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής, που εκπονούνται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, έγινε η θεατρική διασκευή του γνωστού λαϊκού παραμυθιού «Ο φτωχός και τα γρόσια». Την ερμηνεία των ρόλων ανέλαβε η θεατρική ομάδα της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Τη μουσική επένδυση σχεδίασε και ερμήνευσε ο Όμιλος Ορχήστρας και Φωνητικής Γυμνασίου και Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κυρία

Η ραδιοφωνική μας παραγωγή ακούγεται στο μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio την άνοιξη του 2018 κάθε Κυριακή, στη ζώνη 11:00 – 12:00.

Καλή ακρόαση!

Υπεύθυνοι καθηγητές 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς: Έφη Μουρατίδου και Νίκος Μερούσης, φιλόλογοι.

Υπεύθυνοι καθηγητές Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Μαρία Πατιώ, μουσικός, Ευγενία Παγκουρέλια και Ελευθέριος Βέτσιος, φιλόλογοι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1870-1922: ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 27 μαθητές της Γ΄ τάξης, οι οποίοι  θα οργανώσουν δύο πολιτιστικούς περιπάτους μέσα από τους οποίους θα αναδειχθούν τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της γενέθλιας πόλης τους στην κρίσιμη φάση από τη δεκαετία του 1870 ως την έλευση των προσφύγων. Στο πλαίσιο των περιπάτων οι μαθητές θα περιηγηθούν σε ιστορικά μνημεία της πόλης, θα γνωρίσουν σημαντικά τοπόσημά της και θα εξερευνήσουν βιωματικά πτυχές του πολιτισμικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο πρώτος περίπατος θα πραγματοποιηθεί στον άξονα της Εγνατίας από το Συντριβάνι ως την πλατεία Δημοκρατίας και ο δεύτερος στη λεωφόρο των Εξοχών (σημ. Βασ. Όλγας) από τη Βίλα Μπιάνκα ως την έπαυλη Γιοσέφ Μοδιάνο (σημ. 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης). Οι πολιτιστικοί περίπατοι θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Νίκος Μερούσης ΠΕ02, Ευθυμία Μουρατίδου ΠΕ02, Μαρία Πεταλωτή ΠΕ07.