ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και ενόψει της μεγάλης εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές μας διδάσκονται κάποιους απο την πληθώρα των παραδοσιακών χορών της Πατρίδας μας.

Οι παραδοσιακοί χοροί μαζί με την Ελληνική γλώσσα αποτελούν τις συνεκτικές ουσίες της μεγάλης αλυσίδας των ελληνικών γενεών στο διάβα των αιώνων. Ο κύκλος συμβολίζει την ενότητα των κοινωνιών ενώ το πιάσιμο χέρι – χέρι την αλληλοϋποστήριξη και βοήθεια μεταξύ των μελών.

Οι χοροί και τα τραγούδια αποτελούν τη συνέχεια της λαϊκής μνήμης συνήθως ενός σημαντικού γεγονότος, μιας ηρωικής μάχης, κάποιας σημαντικής προσωπικότητας κλπ. σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

 

1.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ. Χορός που αναφέρεται στα περίφημα απο την βυζαντινή εποχή μεταξωτά υφάσματα της Καλαμάτας, κέντρου παραγωγής επεξεργασίας και εξαγωγής του σημαντικού αυτού προϊόντος.

 

2. ΚΛΕΦΤΙΚΟ. Χορός με τόπο καταγωγής την Πίνδο, χορός λεβέντικος των ελεύθερων Ελλήνων.

 

3. ΣΥΡΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ. Ο Καλαματιανός της Μακεδονίας.

 

4. ΤΙΚ ΔΙΠΛΟ. Ο γνωστότερος Ποντιακός χορός.

 

5. ΧΑΣΑΠΙΚΟ – ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ. Χορός με καταγωγή απο το Βυζάντιο, της συντεχνίας των χασάπηδων (μακελάρηδων)

 

6. ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΝΕΩΤΕΡΟ. Μια νεώτερη παραλλαγή του Χασάπικου, με πολλές και διαφορετικές φιγούρες.

 

Μετά την σχολική μας εορτή της 25ης Μαρτίου, όλοι οι μαθητές αλλά και καθηγητές, θα χορέψουμε στο προαύλιο τους παραπάνω χορούς .

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την περυσινή αντίστοιχη εκδήλωσή μας.

 

 

ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ !