Λέσχη Αστρονομίας

Λέσχη Αστρονομίας

Με αυτή τη σειρά μικρών δεκάλεπτων προβολών, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τον μεγάλο κόσμο γύρω μας, τους πλανήτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες, το ΣΥΜΠΑΝ !
Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκαν τα πάντα όλα, να αντιληφθούμε τα μεγέθη και τις αποστάσεις των ουράνιων αντικειμένων,
θα αναζητήσουμε τους εξωγήινους και το πώς θα ταξιδέψουμε στα αστέρια,
θα γνωρίσουμε κάποια από τα ερωτήματα του Μέλλοντος,
θα ρίξουμε μια.. κλεφτή ματιά στο μυαλό του Einstein.
Ο διακεκριμένος Φυσικός Stephen Hawking κάποτε δήλωσε:
??η αρχική κατάσταση του σύμπαντος πρέπει να είχε πολύ προσεκτικά επιλεγεί. Θα ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει κάποιος γιατί το σύμπαν έπρεπε να αρχίσει τη ζωή του με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, εκτός αν το θεωρήσει σαν έργο ενός Θεού, που ήθελε να δημιουργήσει όντα σαν και εμάς??.
Μετά από όλα αυτά, ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τον άλλο, τον μικρό κόσμο μέσα μας, που ταυτόχρονα είναι τόσο μεγάλος για τον καθένα ξεχωριστά, και λέγεται ΕΓΩ !

Ραντεβού στο αμφιθέατρο του σχολείου μας κάθε Δευτέρα, στο 2ο διάλειμμα!

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για όσους έχουν χάσει κάποια προβολή, επισκεφτείτε την σελίδα του κ. Λαντζούρη/Λέσχη Αστρονομίας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας (στην κατηγορία: Σελίδες εκπαιδευτικών του σχολείου).

002 003 %ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-007 004

 

Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, η σειρά ολοκληρώνεται ελπίζοντας οι σκέψεις και τα ερωτήματα να είναι τροφή για το μυαλό μας. (Πατώντας το βέλος πάνω αριστερά στο κείμενο, αλλάζουμε σελίδα)

ΥΠΑΡΧΩ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με την έναρξη των προβολών, το ενδιαφέρον των μαθητών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Κάθε Δευτέρα το αμφιθέατρο γέμιζε σχεδόν  ασφυκτικά, προσέρχονταν δε και  μαθητές του Λυκείου μας, αλλά και μαθητές οι οποίοι δεν έδειξαν εξαρχής τον ίδιο ζήλο. Χαρακτηριστικά αναφέρω γονείς που μας πλησίασαν και ανέφεραν την εντύπωση που προκλήθηκε στα παιδιά και την ευχάριστη για αυτούς έκπληξη.

Στο πλαίσιο λοιπόν της γνωριμίας με την Αστρονομία,

  • μιλήσαμε στην αρχή της χρονιάς – με τη βοήθεια της κυρίας Παπανικολάου – μέσω skype με τον κ. Σιαμίδη, παλαιό μαθητή του σχολείου μας, τώρα επιστήμονα – ερευνητή στη NASA,
  • προβάλαμε την σειρά των μικρών βίντεο,
  • παρευρεθήκαμε στο αμφιθέατρό μας σε σεμινάριο – παρουσίαση αστρονομίας απο εθελοντές αστρονόμους στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης του Λυκείου μας.

 

Η δραστηριότητα ξεκίνησε στα πλαίσια της προσπάθειας των Φυσικών του σχολείου μας κας Λολίδου και κου Καλμπουρτζίδη, να φέρουν τους μαθητές σε διαφορετικού τύπου επαφή με την επιστήμη τους. (κάθε Πέμπτη διοργάνωναν στο αμφιθέατρό μας και το πείραμα της εβδομάδας).

Μεγάλος στόχος; Επίσκεψη στο CERN της Ελβετίας.

Με την οριστικοποίηση της επίσκεψης,  το ενδιαφέρον των μαθητών μας για συμμετοχή ήταν πέραν κάθε προσδοκίας.

Παράλληλα με την γραφειοκρατική διαδικασία (εγκρίσεις απο Περιφέρεια Εκ/σης, Υπ. Εξωτερικών, συνεννόηση με τουριστικά γραφεία κλπ)  ξεκίνησε και η προετοιμασία των μαθητών. Η κα. Λολίδου συνεχίζει τις προβολές σχετικών βίντεο την 7η ώρα, σε ημέρες που το σχολείο μας λειτουργεί σε 6ωρο. (προβολές που γίνονται πλέον με τον καινούργιο εξοπλισμό προτζέκτορα – οθόνη που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας).

 

Απώτερος στόχος; το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ¨Φροντιστήριον Τραπεζούντος¨ να συνεχίζει την βαριά κληρονομιά του ονόματός του, να προετοιμάζει πολίτες για την κοινωνία, των οποίων η μόρφωση κοινωνική και επιστημονική να είναι το εργαλείο με το οποίο θα την βελτιώσουν!