Διαθεματικής ενότητας ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ διαθέσαμε στο μάθημα των γερμανικών 2 διδακτικές ώρες. Την 1η διδακτική ώρα κουβεντιάσαμε για την κλιματική αλλαγή και γράψαμε κάποιες βασικές λέξεις στη γερμανική γλώσσα. Προσπαθήσαμε να σχηματίσουμε προτάσεις και να αποδώσουμε με απλά λόγια την κλιματική αλλαγή στα Γερμανικά.

Στο τέλος της ώρας τους δόθηκε η διεύθυνση της ιστοσελίδας word art create για να μπορέσουν να ζωγραφίσουν διαδικτυακές κάρτες με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Τη 2η ώρα ξαναθυμηθήκαμε όλα αυτά που είχαμε συζητήσει στο προηγούμενο μάθημα και οι μαθητές ζωγράφισαν πως αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή, ποια μηνύματα θέλουν να περάσουν, εισάγοντας στις ζωγραφιές τους λέξεις ή εκφράσεις στα γερμανικά.

 

Der Klimawandel

Η κλιματική αλλαγή

Was ist der Klimawandel?

Τι εννοούμε με τον όρο κλιματική αλλαγή;

Der Klimawandel ist die Erwärmung oder die Abkühlung des Klimas auf der Erde.

Wer ist schuld daran?

Das Wetter? Nein! Nur der Mensch!

Κλιματική αλλαγή είναι η υπερθέρμανση ή

η ψύξη της γης.

Ποιος είναι υπεύθυνος γι αυτό το φαινόμενο;

Ο καιρός; Όχι ! Μόνο ο άνθρωπος!

Seit Beginn der Industrialisierung um 1880 fängt das Phänomen an, und besonders in Großstaaten.

Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται μετά τη βιομηχανική επανάσταση, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις.

Fabriken, Autos, Flugzeuge, die Beleuchtung der Häuser und Städte, all das braucht Energie in Form von Strom, Gas oder Benzin.

Bei der Verbrennung von Kohle, Erdöl und Erdgas entsteht Kohlendioxid, der in der Erdatmosphäre ansteigt

Τα εργοστάσια, τα μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ο φωτισμός των πόλεων χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας στη μορφή ρεύματος, αερίου, Κατά την καύση του άνθρακα του πετρελαίου και του αερίου παράγεται διοξείδιο του, το οποίο ανεβαίνοντας στην ατμόσφαιρα δημιουργεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Was können wir für das Klima tun?

Andere freundlichere Energiequellen finden, weniger Autos fahren, Strom sparen.

Ποια είναι η λύση;

Πρέπει να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας πιο φιλικές στο περιβάλλον. να χρησιμοποιούμε λιγότερο τα αυτοκίνητα μας, να εξοικονομούμε ρεύμα.

 

ΧΡ.-ΓΟΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ-ΒΛΑΧΟΥΔΗΣ ΣΤΕΛΛΑ-ΜΟΥΧΤΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ-ΚΑΖΗΛΑΣ ΜΑΡΙΑ-ΑΔΑΜΙΔΗ ΛΙΛΙΑΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΛΙΑΒΒΑΣ ΘΕΝΙΑ-ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΜΠΑΜΠΑ Γ.-ΠΕΤΕΙΝΙΔΟΥ-1 ΑΝΝΑ-ΜΠΟΖΑΝΗ Α.-ΚΙΛΙΝΚΑΡΙΔΟΥ-Ρ.-ΚΟΝΤΟΥ