Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων σχ. έτους 2019-2020

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Κλικ, προστάτευσέ το!” με νέα ομάδα 21 μαθητριών και μαθητών των Α΄ και Β΄τάξεων.  Το θέμα που επιλέχθηκε από την ομάδα φέτος είναι τα “Δέντρα”: Τι κάνουν τα δέντρα για μας; Πόσα μας προσφέρουν; Ποια είναι η κατάσταση στην πόλη μας, στην περιοχή μας, στο περιαστικό δάσος; Παρατηρούμε, καταγράφουμε, φωτογραφίζουμε, διερευνούμε. Στο επόμενο διάστημα θα υλοποιήσουμε δράση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο σχεδιασμού.

Υπεύθυνη υλοποίησης: Ευαγγελία Δουβαντζή ΠΕ05

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας

Στο πρόγραμμα οι είκοσι τρεις (23) μαθητές και μαθήτριες γνωρίζουν τα επαγγέλματα γύρω από το χώρο της αρχαιολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Επαγγελματίες που εργάζονται κυρίως στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού γίνονται πυρήνας της μελέτης του προγράμματος. Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, αρχιτέκτονες, μουσειοπαιδαγωγοί, συντηρητές, αρχαιοφύλακες κ. άλ. είναι κάποια από τα τα επαγγέλματα που θα γνωρίσουν οι συμμετέχοντες/ουσες. Σε αυτή τη φάση σχεδιάζεται η γνωριμία με αρχαιολόγους και συντηρητές και η οργάνωση θεματικών επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Αττικής.

Υπεύθυνος υλοποίησης: Νίκος Μερούσης ΠΕ02 Διευθυντής

Υποστηρικτική ομάδα: Μ. Πεταλωτή ΠΕ07 & Δ. Γόλης ΠΕ02.

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης  ευρωπαϊκών σχολείων (e-Twinning)

Το σχολείο  μας για μια ακόμα χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης  ευρωπαϊκών  σχολείων (e-Twinning)  συνεργάζεται με δύο σχολεία της Πολωνίας και ένα της Ουκρανίας. (Zespół Szkolno Przedszkolny nr 2 w Wałbrzychu,  Kamyanka-Dniprovska Gymnasium “Skifia”, Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w  Bielinach). Από  το σχολείο  μας συμμετέχουν 22 μαθητές  και μαθήτριες της Β΄τάξης (Advanced  level). Το θέμα της  φετινής  μας  συνεργασίας  είναι « Welcome to my city »  (“Καλωσορίσατε στην πόλη μου”).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης τους  μέσω της χρήσης των υπολογιστών και του διαδικτύου. Στο πλαίσιο του προγράμματος  (e-Twinning ) θα  πραγματοποιηθεί βυζαντινός περίπατος και  επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία της πόλης μας.

Υπεύθυνη προγράμματος: Θ. Βαλσάμη ΠΕ06

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Ακαδημία Πετόσφαιρας

Η ακαδημία εκμάθησης του αθλήματος της πετόσφαιρας λειτουργεί και φέτος ενταγμένη στα προγράμματα Αγωγής Υγείας με τον  τίτλο «Προετοιμασία αγωνιστικής ομάδας κατηγορίας παμπαίδων». Οι προπονήσεις – μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο με αφορμή την διδασκαλία ως κύριου αντικειμένου το Α΄ τετράμηνο στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής το Βόλεϊ, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από 13:30 έως 15:00. Δήλωσαν συμμετοχή 19 μαθητές και 3 μαθήτριες. Από το τέλος Ιανουαρίου η προπόνηση διεξάγεται μόνο κάθε Παρασκευή, εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων των μαθητών. Έως σήμερα, έχουν διεξαχθεί 18 μαθήματα-προπονήσεις  και συνεχίζουν 13 μαθητές.

Υπεύθυνος: Θ. Λαντζούρης ΠΕ11

Λέσχη Φιλαναγνωσίας

Για τρίτη συνεχή χρονιά λειτουργεί κάθε Πέμπτη στις  13.30 – 15.00 μετά το πέρας των μαθημάτων η Λέσχη Φιλαναγνωσίας του σχολείου.  Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών είναι μεγάλη και ιδιαίτερα από την Α΄τάξη, γεγονός που μας χαροποιεί και μας εμπνέει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας που έχει ως πρώτιστο στόχο να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς το βιβλίο που επιλέχθηκε και μας ενθουσίασε ήταν το “Καπλάνι της βιτρίνας” της Άλκης Ζέη, που ήταν “η λογοτέχνης του μήνα” στο σχολείο μας. Σε πολλές συναντήσεις μας απασχόλησαν θέματα που θίγονται στο βιβλίο, όπως το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά, η προπαγάνδα που  χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να χειραγωγήσουν τα παιδιά, η καταπάτηση των δικαιωμάτων και φυσικά οι ήρωες του βιβλίου. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη του πρώτου αυτού βιβλίου παρακολουθώντας μια Κυριακή πρωί στο θέατρο Αμαλία , την ομώνυμη θεατρική παράσταση. Ακολουθεί και άλλο…

 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ζηνοβία Παπανικολάου ΠΕ02