Ecomobility-1o Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Go to content

Main menu

Σκουπίδια - Ανακύκλωση

Εργασία > Θέματα που ασχοληθήκαμε

    Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου


Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά.
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του χαλκού.Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά τους αντικείμενα έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης για τον άνθρωπο είναι:

• Μειώνονται τα απορρίματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
• Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
• Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
• Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
• Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
• Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
• Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.
• Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.


    
Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης για το περιβάλλον:

• Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
• Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.

• Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.



    
Σήμερα (2010) η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

Ιστορία της ανακύκλωσης:

    
Η ανακύκλωση χαράζει την ιστορία ήδη από την εποχή του Χαλκού. Αρχικά έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τους και στην συνέχεια παρήγαγαν νέα προϊόντα. Όμως, η ανακύκλωση συνάντησε νέα εμπόδια με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας. Τη λύση στο πρόβλημα ήρθε να δώσει η ανακύκλωση προϊόντων που ξεκίνησε το 1970.

Ανακυκλώσιμα προϊόντα

1) Μεγάλες οικιακές συσκευές
2) Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή
3) Προϊόντα εικόνας και ήχου

4) Εξοπλισμός πληροφορικής
5) Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια
6) Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
7) Συσκευές αυτόματης διανομής
8) Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
9) Φαγητά
10) Χαρτί
11) Πλαστικό
12) Αλουμίνιο
13) Γυαλί
14) Μπαταρίες


Στο σχολείο μας ανακυκλώνουμε τα περισσότερα από τα παραπάνω ανακυκλώσιμα προϊόντα :

στους μπλέ κάδους
στον πράσινο κάδο για ηλεκτρικές συσκευές
στον κάδο Α.Φ.Η.Σ. για μπαταρίες και
στον κάδο κομποστοποίησης



Back to content | Back to main menu