Ecomobility-1o Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Go to content

Main menu

Ηχορύπανση

Εργασία > Θέματα που ασχοληθήκαμε

   

Η ηχορύπανση, μπορεί να μην έχει άμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά στη υγεία μας έχει και μάλιστα πολύ μεγάλες. Μπορεί να αναφερόμαστε συχνά σε αυτό το είδος ρύπανσης αλλά δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή στην υγεία μας. Η ηχορύπανση αναφέρεται στους ενοχλητικούς θορύβους που διακόπτουν την ηρεμία μας είτε στον χώρο εργασίας μας είτε στον λεύθερο μας χρόνο που τον περνάμε στο σπίτι μας. Ως θόρυβος προσδιορίζεται ο μη επιθυμητός ή δυσάρεστος εξωτέρικος ήχος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Έχει αποδειχθεί πως ο θόρυβος ε’ιναι το σημαντικότερο πρόβλημα άνεσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην κατατάξη περιβαλλοντικών κινδύνων για την ύγεια. Η ηχορύπανση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρισμένες αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγειή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Η ηχορύπανση πλήττει κυρίως τα παιδιά, τις έγγυες και τα άτομα της 3ης ηλικίας, τους μεσήλικες. Αναλυτικότερα, τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται είναι:

1) Ανεβάζει τη πίεση:
Τα υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο να εμφανιστεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι η κυριότερη πηγή ηχορύπανσης στις πόλεις. Όσοι κατοικούν κοντά σε κεντρικούς πολύβοους δρόμους απειλούνται περισσότερο και, όπως φάνηκε στην έρευνα, από τις συγκεκριμένες παρενέργειες του θορύβου επηρεάζονται περισσότερο οι νέοι και οι μεσήλικοι. Σε ανθρώπους, επίσης, που ζουν κοντά σε αεροδρόμια με έκθεση άνω των 70 db, η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μεγαλύτερη.Πρέπει όμως να συμπληρωθεί πως η πίεση των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αεροδρόμια αυξάνεται ακόμα και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί αύξηση των πιθανοτήτων που έχουν να εμφανισθούν οι ασθένειες. Όμως οδηγεί και σε διαταραχές της ψυχολογίας, όπως τη δημιουργία στρες. Αλλά και αντίστροφα, το στρες που προκαλεί αυξάνει την πίεση και αυτή με τη σειρά της τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
2) Διαταράσσει τον ύπνο
Ο θόρυβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ύπνου, καθώς τον διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό. Τα αποτελέσματα συνήθως φαίνονται την επόμενη ημέρα, κατά την οποία είμαστε ευερέθιστοι, πιο νευρικοί, απρόσεκτοι, κουρασμένοι, λιγότερο αποδοτικοί.Όταν κοιμόμαστε, θα πρέπει να φροντίζουμε τα επίπεδα θορύβου στο υπνοδωμάτιο να μην ξεπερνούν το 30-35 dB.
3) Προκαλεί αδιαθεσία
Εργαζόμενοι σε , κέντρα διασκέδασης και οικοδομές, που υφίστανται έντονο θόρυβο καθημερινά επί πολλές ώρες και για πολλά χρόνια, υποφέρουν από πονοκεφάλους, ναυτίες, ιλίγγους, κόπωση, έλλειψη ευεξίας, αϋπνίες, νευρικά ξεσπάσματα και άλλες ψυχοσωματικές αντιδράσεις.Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι η ηχορύπανση συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπαλλήλων στο εργασιακό τους περιβάλλον.
4) Μειώνει την οξύτητα της ακοής
Κάθε φορά που ακούμε δυνατά μουσική, που χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα ή το μίξερ, η ακοή μας «βομβαρδίζεται» από δεκάδες ντεσιμπέλ. Η χρόνια έκθεση σε στάθμη θορύβου άνω των 85 db καταλήγει συνήθως σε απώλεια της ακουστικής οξύτητας. Συγκεκριμένα, η απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί είτε με συνεχή έκθεση σε μετρίου επιπέδου θόρυβο είτε με σύντομη έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο. Θόρυβος 110 db είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες στην ακοή ύστερα από 1,5 λεπτό, ενώ τα επίπεδα άνω των 140 db αγγίζουν τα όρια του πόνου και μπορούν να βλάψουν την ακοή ύστερα από μία και μόνο έκθεση.
5)
Κάνει πιο ευαίσθητα τα παιδιά
Ο έντονος, όμως, και συνεχόμενος θόρυβος επιδρά δυσμενώς και στη μαθησιακή διαδικασία. Καθώς αποσπάται η προσοχή τους και η συγκέντρωσή τους, από τον θόρυβο, αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επίδοσή τους.

    
Όλα αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από την ηχορύπανση. Θα εκπλαγείται όταν μάθετε ποιά καθημερινά αντικείμενα και διαδικασίες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Κοιτώντας τον παρακάτω πίνακα γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιά είναι αυτά τα αντικείμενα.
Ξυπνητήρι............................................................................
.........................................80db
Κουδούνι πόρτας...................................................................
.........................................80db
Χτύπημα τηλεφώνου .....................................................................
................................80db
Συνήθης δραστηριότητα στο σπίτι(πλυντήριο, απορροφητήρας, τηλεόραση, παιδιά κλπ)40-55 db
Ηλεκτρική σκούπα ....................................................................................
...............60-70 db

    Παραπάνω αναφέραμε ως κυριότερη πηγή της ηχορύπανσης τα αυτοκίνητα. Υπάρχει ως και κάτι το οποίο κάνουμε εμείς και άμεσα βλάπτουμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι η πολύωρη χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (MP3). Περισσότεροι από το 50% όσων χρησιμοποιούν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 players) αναμένεται να οδηγηθούν στην κώφωση.
   


    Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην ανθρώπινη υγεία είναι μεγάλες και πολύ σημαντικές. Παρόλα αυτά υπάρχουν και επιπτώσεις στο περιβάλλον, έμμεσες αλλά υπάρχουν. Όταν ο πολίτης ξέρει πως αν βγει έξω και μετακινηθεί με τα πόδια, ή με το ποδήλατο θα υποστεί όλο τον ενοχλητικό θόρυβο, προτιμά να πάρει το αυτοκίνητο του για να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του. Με αυτόν τον τρόπο δεν ενισχύεται η οικολογική μετακίνηση.
   

    
Στους καιρούς που ζούμε κατέχουμε μια πρωτιά για την οποία όμως δεν πρέπει να ήμαστε υπερήφανοι. Ποιά είναι; Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε συλλογικά; Αυτό που κάνει την κοινωνία μας να μαραζώνει είναι ο εγωισμός που όλοι έχουμε. Ίσως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ως μέλη μιας πολιτείας. Οι πολίτες είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα τους και που με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους θα καθοριστεί αν αυτή θα πέσει ή όχι. Άν δώσουμε αξία στην κάθε μικρή πράξη τότε το άθροισμα πολλών τέτοιων ενεργειών θα οδηγήσει σε μια βαθμιαία αλλά διαρκή βελτίωση η οποία «εν τέλει» θα γίνει αισθητή. Οι πολίτες βέβαια από μόνοι τους δεν μπορούν να συνεισφέρουν. Η κοινωνία πρέπει να στέκεται δίπλα τους και να τους ενθαρρύνει. Η ενημέρωση είναι το πάν. Κανείς δεν ξέρει για την ηχορύπανση και τι κακό αυτή που μπορεί να προκαλέσει. Σκεπτόμενοι, ίσως, τελικά ανακαλύπτουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ασυνείδητη πολίτες, αλλά η μη ενημέρωση. Διότι για να διαμορφοθεί συνείδηση χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει την συνέπεια των πράξεων τους. Συμφωνείτε; Το που θα καταλήξουμε εξαρτάται από εμάς. Η Θεσσαλονίκη θα εξελιχθεί όπως εμείς το επιλέξουμε.

Έχουμε αναλύσει αρκετά τα προβλήματα που προκύπτουν από την ηχορύπανση τόσο ώστε κάποιος που διαβάζει το άρθρο, να πιστέψει πως η κατάσταση είναι καταδικασμένη και δεν υπάρχουν λύσεις. Όμως, αυτό είναι λάθος, υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα. Κάποιες από αυτές αναφέρονται παρακάτω:

• Φυτέψτε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας φυτά με πυκνές φυλλωσιές που φτάνουν έως και το 1,5 μ., δηλαδή βιβούρνα, ελαίαγνο, φωτίνια, γιατί λειτουργούν ως ηχομονωτικά φράγματα και μειώνουν το θόρυβο κατά 40-50 db.

• Χαμηλώστε την ένταση των MP3 players, αν ακούτε πολλές ώρες την ημέρα μουσική. Συνιστάται, όταν ακούτε επί 40΄ μουσική μέτριας έντασης με ακουστικά «ψείρες», να κάνετε ένα διάλειμμα 30΄ για να προλαβαίνει το αυτί σας να «ξεκουράζεται».
• Μην παραμένετε σε κλαμπ και άλλα θορυβώδη μέρη πάνω από 2 ώρες.
• Προτιμάτε τις ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας, που είναι πιο αθόρυβες.
• Αν μένετε σε περιοχή με δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, μονώστε το σπίτι σας από το θόρυβο με διπλά τζάμια. • Αν εργάζεστε σε χώρους που αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα θορύβου (άνω των 90 db), προμηθευτείτε ειδικά ακουστικά προστασίας από το θόρυβο και προσπαθήστε να κάνετε ανά μισή ώρα ένα 10λεπτο διάλειμμα.
• Αποφεύγετε να αγοράζετε στα παιδιά σας παιχνίδια που κάνουν δυνατούς θορύβους, γιατί μπορεί να βλάψουν την ακοή τους.
• Τα παιδιά που συμμετέχουν σε δυνατές μπάντες θα πρέπει να προφυλάσσουν τα αυτιά τους με ειδικά ακουστικά.
• Μην παραμελείτε να υποβάλλεστε σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις από ωτορινολαρυγγολόγο.

Back to content | Back to main menu