Αρχική Το σχολείο Μαθητές Καθηγητές Γονείς & Κηδεμόνες

Πληροφορίες  | Ιστορία| Μαθήματα | Προγράμματα | Δραστηριότητες | Συνδέσεις  

Το Εργαστήριο των Μνηστήρων του σχολείου μας δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Οδύσσεια - Ελληνικά Σχολεία στην Κοινωνία της Πληροφορίας (Ενέργεια ΕΠΕΑΕΚ) το σχ. έτος 1999-2000.

Στόχοι του προγράμματος αυτού ήταν η καλλιέργεια και η ανάπτυξη δημιουργικής κριτικής σκέψης και η αλλαγή της διδακτικής πρακτικής, της μάθησης και της επικοινωνίας στο Ελληνικό σχολείο μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Οδύσσεια στόχευε στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας σχολικών κοινοτήτων που θα ενσωμάτωνε τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας ως αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας. Η ενσωμάτωση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την:

  • Επιμόρφωση και στήριξη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων: ενδοσχολική, συνεχής και προσανατολισμένη στην εκπαιδευτική πράξη από ειδικευμένους επιμορφωτές.
  • Δημιουργία κατάλληλης υποδομής: πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια συνδεδεμένα σε Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τεχνική υποστήριξη για το σύνολο των σχολείων.
  • Δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού: ανάπτυξη νέου και προσαρμογή υπάρχοντος διεθνούς διερευνητικού και διαθεματικού εκπαιδευτικού λογισμικού.

Πολλοί από τους καθηγητές του σχολείου μας συμμετείχαν, εκτός των άλλων, στο Πρόγραμμα Οδύσσεια του ΥΠΕΠΘ. Η επιμόρφωσή τους πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο των Μνηστήρων του σχολείου μας από την κ. Αν. Βακαλούδη ΠΕ02, σήμερα Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δυτ. Θεσσαλονίκης, την κ. Μαρία Πολίτου ΠΕ06 και σε εργαστήρια άλλων σχολείων, όπως του 7ου Ε. Λ. Καλαμαριάς από την κ. Ευγενία Σινά ΠΕ04 και άλλους συναδέλφους.

Τα σχολ. έτη 2003-04 και 2004-05 γίνονται μαθήματα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Γαλλικής Φιλολογίας ΠΕ05 που οργανώνονται από τη Σχ. Σύμβουλο ΠΕ05 ...................... με επιμορφώτρια την .......................................

Επιμόρφωση Οδύσσειας

 

 

 

Από το σχολικό έτος 2002-03 το εργαστήριο των Μνηστήρων χρησιμοποιείται πλέον από την Γ' γυμνασίου για το μάθημα της Πληροφορικής, από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων για τη χρήση λογισμικού της Οδύσσειας στο μάθημά τους, για την ενδοσχολική επιμόρφωση συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων, για Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κλπ. Από το σχολικό έτος 2004-05 χρησιμοποιείται και από το 1ο ΕΛ Καλαμαριάς για τα μαθήματά του.

 

Εδώ λειτούργησε και το Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς - ΚΣΕ 8969 (063) - στο πλαίσιο της "Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίες και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση".

Το ΚΣΕ λειτούργησε σε τέσσερεις περιόδους:

  • Α' Περίοδος Επιμόρφωσης: 15/04/2002 - 22/06/2002
  • Β' Περίοδος Επιμόρφωσης: 09/09/2002 - 04/11/2002
  • Γ' Περίοδος Επιμόρφωσης: 24/02/2003 - 10/05/2003
  • Δ' Περίοδος Επιμόρφωσης: 10/05/2005 - 30/06/2005

Στην Α' Περίοδο και Δ' Περίοδο λειτούργησε ένα τμήμα, στη Β' Περίοδο τρία και στην Γ' περίοδο δύο τμήματα, όλα των 10 ατόμων. Για να δείτε τον κατάλογο με τα ονόματα των συναδέλφων που επιμορφώθηκαν στο ΚΣΕ του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς πατήστε εδώ.
 

Σίμος Πασχαλίδης - Φώτης Μαργαρίτης

Το εργαστήριο σταμάτησε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 2011-12 όταν η Τεχνική Επιτροπή του Δήμου Καλαμαριάς γνωμάτευσε ότι είναι επικίνδυνο λόγω της γειτνίασης με τον καυστήρα φυσικού αερίου. 

Λάζαρος Ινεπολόγλου - Μαρίνα Βεργίδου

 

πίσω