Αρχική Το σχολείο Μαθητές Καθηγητές Γονείς - Κηδεμόνες

Πληροφορίες  | Ιστορία| Μαθήματα | Προγράμματα | Δραστηριότητες | Συνδέσεις  

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα σχολικού έτους 2003-04

 

Οικολογικά προϊόντα. Υγεία ή μόδα;

Οικολογική Γεωργία

Η βιολογική Γεωργία δεν είναι η Γεωργία των παππούδων μας. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη και τις θέτει στην υπηρεσία του παραγωγού. Είναι επίσης μια παραγωγική διαδικασία που στοχεύει στην ανάπτυξη της παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο σοβαρός κίνδυνος από την χρήση των χημικών και των μεταλλαγμένων ώθησε τον άνθρωπο στην μελέτη και  ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Η χρήση παρασιτοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών έχει αυξηθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η γεωργία να έχει αποβεί μια ρυπαντική παραγωγική δραστηριότητα από τις χειρότερες του πλανήτη μας.

Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά μια μέθοδος παραγωγής χωρίς χημικά. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και διατροφής. Αποτελεί ένα κοινωνικό, πολιτισμικό ιστορικό ρεύμα με διαδρομή και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Στη φιλοσοφία της προσεγγίζει ζητήματα προστασίας της υγείας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του οικοτουρισμού, του δίκαιου εμπορίου, της μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας και εκφράζει την αντίθεσή της προς τα «μεταλλαγμένα». Ξεκίνησε ως αποτέλεσμα προβληματισμού στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κυρίως στην βόρια Ευρώπη. Αργότερα συνδέθηκε με την εμφάνιση του οικολογικού κινήματος και των κινημάτων αμφισβήτησης. Η ουσιαστική ανάπτυξη όμως παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80, όταν αρχίζει η έντονη ανάπτυξή της σε όλες τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, στις ΗΠΑ  στον Καναδά, και στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για τη βιολογική γεωργία και αρχίζει η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων.

Εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Πελοπόννησος     110.000 τ.μ.
Μακεδονία           60.000 τ.μ
Στ. Ελλάδα           55.000  τ.μ.
Κρήτη                  25.000 τ.μ.
Ν. Αιγαίου            20.000 τ.μ.
Θεσσαλία             18.000  τ.μ.
Ήπειρος               10.000  τ.μ.
Ν. Ιονίου               5.000 τ.μ.
Θράκη                   1.000 τ.μ.      (περίπου)

Το μισό περίπου της φυτικής βιολογικής παραγωγής αφορά την ελαιοκαλλιέργεια. Το 14,95%  αντιπροσωπεύει τα σιτηρά. Το 8% την αμπελουργία, το 8,8%τα φυτά χορτονομής, το 7,1% τις ζωοτροφές και το 6,5% τα εσπεριδοειδή.

Ζωική παραγωγή στην Ελλάδα.

Παραγωγικά ζώα 

Βιολογική παραγωγή
 

Βοοειδή
Πρόβατα
Αίγες
Χοίροι
Πουλερικά
Μέλισσες*
Ιπποειδή

7.317
60.513
102.933
2.245
27.673
2.637
8

*   Αριθμός κυψελών

Κατά το τέλος του 2002, στο σύστημα πιστοποίησης και ελέγχου ήταν ενταγμένοι συνολικά 6.047 επιχειρηματίες ζωικής και φυτικής παραγωγής, 428 παρασκευαστές και 7 εισαγωγείς προϊόντων βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες. Παρά την δυναμική που παρουσιάζει ο τομέας της βιολογικής γεωργίας, εκατοντάδες επιχειρηματίες  αποχωρούν οικειοθελώς ή διαγράφονται (μικρός αριθμός)  από τους καταλόγους των οργανισμών πιστοποίησης της παραγωγής των προϊόντων τους. Οι πρώτοι, διότι θεωρούν κοπιαστικότερο, δαπανηρότερο ή και ασύμφορο τον τρόπο καλλιέργειας παραγωγής και πώλησης των προϊόντων τους. Οι άλλοι, που η έξοδός τους γίνεται από τα παράθυρα, είναι γιατί έπεσαν σε παραβάσεις, δεν τήρησαν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας, ή διότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Όσοι συνεχίζουν προχωρούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό του καταναλωτή.

Προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που παράγονται στην Ελλάδα 

Λαχανικά φρούτα γαλακτοκομικά
ντομάτες
πατάτες

πιπεριές

μελιτζάνες

κολοκυθάκια

αγγούρια

παντζάρια

πράσα

σέσκουλα

μπρόκολα

κουνουπίδι

λάχανο (όλα τα είδη)

μαρούλι

κρεμμύδια

σκόρδα

κράμβη

ραπανάκια

καρότα

μπάμιες

φασολάκια

κολοκύθα

ραδίκια

άγρια χόρτα

ζωχοί

αντράκλα

αρακάς

μπιζέλια

καλαμπόκι

φινόκιο

ρόκα
μήλα (όλα τα είδη)
πορτοκάλια

grapefruit

περγαμόντο

αχλάδια

λεμόνια μανταρίνια

ακτινίδια

δαμάσκηνα

βερίκοκα

κορόμηλα

ροδάκινα (όλα τα είδη)

μπανάνες (Κρήτης)

σύκα

αβοκάντο

κεράσια

βύσσινα

σταφύλια

φράουλες

λωτοί

μυρωδικά

μαϊντανός

σέλινο

άνηθος

κάρδαμο

δυόσμος

βασιλικός

όσπρια

φασόλια

κουκιά

φακές
γιαούρτι

φρέσκο γάλα

φέτα

τελεμές

κασέρι

κατσικίσιο

γραβιέρα

ξινοτύρι

μυζήθρα

ανθότυρο

λαδοτύρι

μανούρι

κεφαλοτύρι

τυροσαλάτα

ξηροί καρποί

καρύδια

κάστανα

φουντούκια

αμύγδαλα

φυστίκια Αιγίνης

κρέατα

μοσχαρίσιο

χοιρινό

πρόβειο

κατσικίσιο

πουλερικά

αυγά

όλα τα είδη άρτου

παξιμάδια

αρτοσκευάσματα
 

 

Υπεύθυνοι καθηγητές: Στασινού Αγγελική, Τσολακίδης Δημήτρης

Στην περιβαλλοντική ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές:

Αθηνάκης Θανάσης, Αρβανιτόπουλος Σαράντης, Αποστόλου Τάνια, Αλατζά Σοφία, Ασλανίδου Ελένη, Ατρείδου Μελίνα, Γερμένη Χριστίνα, Γκαραγκούνη Θεοδώρα, Γκέρτζιτζ Ιζαμπέλα, Καραμπέτσος Παύλος, Κωστοπούλου Θεοδώρα, Χαλκιά Στέλλα, Χρυσοβέργης Γιάννης, Ιωαννίδου Ελπινίκη, Τσιτσιγιώργη Αργυρώ και Χάντρα Μυρτώ.

 

 

πίσω