«Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» Μαθητικό Συνέδριο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα – Ελευσίνα 2023

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (μέσω της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Μαθητικού Συνεδρίου «Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Ελευσίνα τον Μάιο του 2023. Πέντε Γυμνάσια της Διεύθυνσής μας (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς “Φροντιστήριον Τραπεζούντος”, 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 2ο Γυμνάσιο Περαίας) συμμετείχαν με εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες σε αυτό. Σας αποστέλλουμε το δελτίο τύπου και τους συνδέσμους που μπορείτε να πληροφορηθείτε για αυτό. Τα βίντεο που δημιουργήθηκαν είναι μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών σας για το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της κινητοποίησής τους για δράσεις στο επίπεδο του σχολείου, της γειτονιάς και του Δήμου.


❓Πώς συνδέεται η κλιματική ουδετερότητα με την πολιτιστική κληρονομιά;

Πώς μπορούν οι νέοι μέσα από μια συμμετοχική διεργασία να δώσουν λύσεις για το σήμερα και για το μέλλον;

📍Για τρεις ημέρες τον Μάιο του 2023 συναντήθηκαν συνολικά 350 παιδιά διαφορετικών ηλικιών (10-15 ετών) από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, με μια κοινή αποστολή:

🌲Να χτίσουν με τις ιδέες τους ένα συλλογικό όραμα για την πόλη που ονειρεύονται και θέλουν να ζήσουν.

📍Αυτή η εκδήλωση ήταν ένα από τα σύγχρονα Μυστήρια Μετάβασης που έλαβαν χώρα στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, όπου και δόθηκαν απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτήματα.

💡Η ιδέα και η υλοποίηση του Συνεδρίου με θέμα «Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» προέκυψε από τη συνεργασία τεσσάρων Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συντόνισε το όλο εγχείρημα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την οικονομική συνδρομή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης, του Προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) και της «2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

📍Η ιδέα αυτή δουλεύτηκε μέσω εργαστηρίων οραματισμού πριν το Συνέδριο σε κάθε σχολείο, έγινε πράξη στην Ελευσίνα και τώρα ξεκινάει το ταξίδι της διάδοσής της μέσα από ένα 🎬βίντεο – μαρτυρία αυτής της εμπειρίας, με την ελπίδα να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει σχολεία, πόλεις, πολιτιστικούς οργανισμούς και να αποτελέσει παρακαταθήκη σε κάθε τοπική κοινότητα για δράση για το κλίμα εδώ και τώρα.

📍Η μεγάλη αυτή συνάντηση των παιδιών, η ανακάλυψη μιας νέας πόλης, οι συζητήσεις, το ομαδικό πνεύμα, η καλλιτεχνική έκφραση και τέλος η συλλογική δράση με επιστέγασμα τη δυναμική παρέμβαση στον Δήμο, ξεπερνούν την έννοια του συνεδρίου και ανοίγουν προοπτικές για νέες μορφές οραματισμού σε μια πόλη.

🎥🎥Το βίντεο είναι διαθέσιμο με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους στον σύνδεσμο: https://youtu.be/kqw2PepBuAU Μια πιο συνοπτική μορφή υπάρχει επίσης διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://youtu.be/nACI0iBi-OY

📍Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://pupilsconference.weebly.com/

Αντωνία Δαρδιώτη

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

deltio-typou-SYNEDRIO-ELEUSINA-2023